Testovali sme tenisky R-Light 004

Čas je dnes dôležitý a vzácny. Pokúsim  sa preto túto recenziu zostručniť tak, aby ste nečítali litánie, ale aby ste získaný čas radšej využili napr. na šport, záujmy, či okamžitú objednávku testovaných tenisiek R-Light 004 🙂.

team r light
Osobne som skôr zástancom „minimalistických“ tenisiek. To znamená,  že rozdiel medzi pätou a špičkou (v mm) je minimálny.  Tenisky R-Light 004 určite nepatria k minimalistickým teniskám ale … Už na prvý pohľad pôsobia masívnejšim dojmom, čo sa potvrdí aj po ich obutí,  zašnurovaní a následne aj pri behu. Dve veci, ktoré som hneď od úvodných kilometrov cítil boli: mäkká podrážka a pevné akurátne zovretie nohy v teniske. Dobrá priľnavosť k terénu, aj rozbitejšiemu, je samozrejmosťou. Možno niekto z Vás bude namietať, že noha bude pri behu v pevnom zovretí. Avšak jedna vec je, že si na to každý určite rýchlo zvykne. A ďalší fakt je ten, že pokiaľ by si bežec, ktorý nebeháva v teréne pravidelne a veľa (takých je nás asi viac, však?), obul hneď do terénu minimalistické tenisky, „zaváňalo“ by to nejakým tým zranením a s behaním by bolo na istý čas koniec. Myslím si, že teniska, ktorá pevne obopína chodidlo  a súčasne má mäkkú podrážku je tou najlepšou voľbou na prvé kilometre  v teréne pre väčšinu z nás 🙂 (kým si noha zvykne a zosilnie svalstvo  najmä v okolí priehlavku).  A práve preto sú tenisky  R-Light 004 pre Vás ideálnou voľbou. Je to asi niečo podobné, ako keď si z tvrdej stoličky sadnete do mäkkej fotelky :),  alebo pre športovcov: ako keď „zjazdujete“ v teréne na biku bez odpruženia a s odpružením.
Otestoval som ich asi v každom teréne a myslím, že svojimi vlastnosťami perfektne sadnú hlavne na rozbitý, šotolinový a skalnatý terén, aký často nájdeme hlavne vo Fatrách a Tatrách. Do tohto terénu by som tenisky R-Light 004 určite odporučil aj pokročilejším bežcom, ktorí majú čo to odbehnuté a potrebujú mať nohu chránenú v šialene rýchlych zbehoch po skalách J.
Ako pozitívum vidím aj dobre prepracovanú časť topánky po obvode nad podrážkou. Táto časť je vystužená „ohybnou fóliou“, ktorá zabraňuje roztrhnutiu tenisky po bokoch pri behu skalnatým a rozbitým terénom.
IMG_5346
IMG_5365
IMG_5685
IMG_5770
A ešte dva bonusy od výrobcu:
1. Po zodratí podrážky, výrobca ponúka výmenu „starej za novú“. Znamená to, že beháte ďalej vo Vašich starých topánkach, ale s novou podrážkou.
2. Na úrovni päty pod vložkou sa nachádzajú gélové vankúšiky, ktoré si môžete meniť . A tak si môžete regulovať tvrdosť pod pätou podľa potreby: mäkká, stredná, tvrdá. Nové topánky sú od výroby vybavené gélovým vankúšikom so strednou tvrdosťou.
IMG_5777
Ako sa hovorí: na dobré a pohodlné sa rýchlo zvyká. V mojom prípade, je to tak, že aj keď som viac zástancom minimalistických tenisiek, moje R-Light 004 začínam obúvať, čím ďalej tým viac.

Poznámka 1:  Test som sa rozhodol napísať po odbehnutí cca 600 km.
Poznámka 2: Tenisky sú vyrábané a farebne prispôsobené aj pre bežkyne. (http://www.vsetkonabeh.sk/produkt/raidlight-team-r-light-004-lady/ )

Viac  technických info, prípadne objednávku môžete vybaviť tu: http://www.vsetkonabeh.sk/produkt/raidlight-team-r-light-004/